- danie ziemniaczane - purée po tuningu
- warzywa do wszystkiego
- dania z kuskus
- dania z makaronem
danie ziemniaczane
Mieszkańcy strefy
międzyzwrotnikowej wcinają bataty, Arabowie Kuskus, Chińczycy ryż,
a Polacy ziemniaki. Aby zachować odrobinę patriotyzmu pokarmowego w naszym
wyprawowym jadłospisie znalazło się bardzo polsko brzmiące (:-P) purée ziemniaczane.
Danie mocno sycące J!
Purée po tuningu
Przygotowanie:
700 ml wody zagotowujemy z
suszonymi warzywami: po garści czosnku, cebulki i słodkiej papryki. Opakowanie
mieszanki suszonych ziemniaków (140 g Instant Mashed Potato with Milk) mieszamy z 140 ml wody i dodajemy do przygotowanego
wrzątku z warzywami ciągle mieszając „do uzyskania gładkiej konsystencji”
(według instrukcji na opakowaniu). Wrzucamy pokrojoną kiełbaskę myśliwską i
koperek.
Porcje:
Opakowanie suszonych ziemniaków zawiera 140
g suchej masy produktu
Basia: ok. 60 g (masa suchej masy
ziemniaków), 1 kiełbasa, pół garści
czosnku, cebulki i słodkiej papryki
Mateusz: ok. 80 g (masa suchej masy ziemniaków), 2 kiełbasy, pół garści
czosnku, cebulki i słodkiej papryki
Składniki:
- suszone ziemniaki:
- orientacyjna waga: 1 łyżka - ok. 10 g
- składniki mieszanki: mieszanka ziemniaków suszonych (85%), tłuszcz roślinny, odtłuszczone mleko w proszku (4,5%), sól jodowana, laktoza, białka mleka, barwnik (kurkumina)
- wartości odżywcze w 100 g są różne dla różnych producentów oraz składu mięsnego i zazwyczaj wahają się:
- wartość kaloryczna – ok. 350 kcal
- białko - ok. 10 g
- węglowodany - ok. 60-70 g
- tłuszcz - od 0,5% do ok. 2 g
- warzywa suszone - patrz niżej na WARZYWA DO WSZYSTKIEGO
- kiełbasa myśliwska:
- orientacyjna waga: średnia kiełbaska - ok. 60 g
- wartości odżywcze w 100 g są różne dla różnych producentów oraz składu mięsnego i zazwyczaj wahają się:
- wartość kaloryczna – od ok. 250 kcal do ok. 450 kcal
- białko – od ok. 20 g do ok. 30 g
- węglowodany – od 0 do ok. 4 g
- tłuszcz – od ok. 20 g do ok. 35 g
warzywa do wszystkiego
Na straganie znalazłam stoisko, na którym starsza pani oferuje całą gamę suszonych warzyw za dobrą cenę. Część warzyw mam również od moich rodziców. Wysuszono je praktycznie na wiór, dlatego zajmują niewiele miejsca i są bardzo lekkie. Mocno pęcznieją w wodzie, zatem branie ich na wyprawę górską jest bardzo opłacalne - kosztem niewielkiego ciężaru mamy sporą porcję jedzenia, które uzupełnia nam błonnik, witaminy, minerały i mikroelementy. Dodawać możemy je praktycznie do wszystkiego i w przeróżnych kombinacjach. Jest to świetny sposób na zróżnicowanie górskiego jadłospisu.
Przygotowanie:
Warzywa wystarczy namoczyć chwilę w wodzie, a potem gotować przez kilka minut (najczęściej od razu z gotowaną potrawą). Można też je żuć, jak np. suszone buraczki, które są słodziutkie.
W góry zabieramy następujące suszone warzywa:
- włoszczyznę (suszona kosteczka): marchew, korzeń pietruszki, selera, por
- pomidory (wiórki)
- buraki (wiórki)
- słodką paprykę (wiórki)
- cebulę (wiórki)
- czosnek (plasterki)
- natkę pietruszki
- koperek
Podstawowe wartości odżywcze przedstawiam na przykładzie suszonej włoszczyzny (marchew, seler, cebula, natka i korzeń pietruszki, cebula, por):
- orientacyjna waga: garść - ok. 20 g
- wartości odżywcze w 100 g suchego produktu:
- wartość kaloryczna: ok. 360 kcal
- białko – ok. 9 g
- węglowodany – ok. 75 g
- tłuszcz – ok. 2,5 g
KUSKUS
Kuskus dla Muzułmanów stanowi symbol szczęścia i bogactwa. Dla nas, podczas górskiej wędrówki, jest źródłem białka (w 100 g znajduje się ok. 15 g białka!), energii z węglowodanów oraz żelaza (dodatki z witaminą C pozwalają zwiększyć jego przyswajalność). Tłuszczu zawiera niewiele, aczkolwiek stanowią go głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. Daje poczucie sytości i nie pozbawia nas wiele paliwa (wystarczy zalać wrzątkiem).
Kuskus rozmaitości
Przygotowanie:
Gotujemy wodę z suszonymi warzywami (do wyboru do koloru, w dowolnej ilości i według dowolnej kombinacji - patrz wyżej na WARZYWA DO WSZYSTKIEGO) i soczewicą 2 minuty od momentu rozpoczęcia gotowania. Następne czynności wykonujemy szybciutko, aby niepotrzebnie nie utracić wysokiej temperatury wody. Wodę intensywnie mieszamy z kaszką kuskus, szybko doprawiamy przyprawą warzywną w proszku, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i prędko zamykamy naczynie – niech pęcznieje. Po niedługim czasie (póki danie jest jeszcze gorące) wcinamy napęczniałą kaszkę z dodatkami.
* próżniowo pakowane kiełbaski myśliwskie nosiliśmy w plecaku:
- po otwarciu do 5 dni, a zamknięte 10 dni (temp. -2 do 25 st. C; średnia ok 10 st. C)
- przy wyższej średniej temp. kiełbasę spożywamy tego samego dnia
Porcje:
Basia: ok. 60 g (suchego kuskus), ok. 27 g suszonych warzyw, 2 łyżki soczewicy, 1 kiełbasa
Mateusz: ok. 75 g (suchego kuskus), ok. 33 g suszonych warzyw, 2,5 łyżki soczewicy 2 kiełbasy
Składniki:
- kuskus:
- orientacyjna waga: 1 łyżka - ok. 12 g
- wartości odżywcze w 100 g (suchego produktu):
- wartość kaloryczna: ok. 360 kcal
- białko – ok. 15 g
- węglowodany – ok. 75 g
- tłuszcz – ok. 3 g
- soczewica:
- orientacyjna waga: 1 łyżka - ok. 12 g
- wartości odżywcze w 100 g (suchego produktu):
- wartość kaloryczna: ok. 327 kcal
- białko – ok. 25 g
- węglowodany – ok. 47 g
- tłuszcz – ok. 3 g
- błonnik - ok. 9 g
- warzywa suszone - patrz wyżej na WARZYWA DO WSZYSTKIEGO
- kiełbasa myśliwska:
- orientacyjna waga: średnia kiełbaska - ok. 60 g
- wartości odżywcze w 100 g są różne dla różnych producentów oraz składu mięsnego i zazwyczaj wahają się:
- wartość kaloryczna – od ok. 250 kcal do ok. 450 kcal
- białko – od ok. 20 g do ok. 30 g
- węglowodany – od 0 do ok. 4 g
- tłuszcz – od ok. 20 g do ok. 35 g
DANIA Z MAKARONEM
Wybieramy makaron razowy. Zwracamy uwagę na kształt – lekko zwinięte świderki lub wstążki szybko się gotują i zużywamy niewiele paliwa! Makaron razowy jest nie tylko sycący, ale również dostarcza błonnika i witaminę B. Poniżej przedstawiamy kilka makaronowych dań, które łatwo i szybko można zrobić podczas górskiego biwaku, a składniki nie obciążają nam zbytnio plecaków.
Ser Pomidorro
Przygotowanie:
Początek standardowy. Do wrzątku (300 ml) wrzucamy makaron (dla nas obojga) oraz suszoną cebulkę. Gotujemy 2 minuty. Dodajemy rozmieszany w 50 ml zimnej wody sos serowy instant (1 opakowanie) i pozwalamy mieszaninie zagotować się (wykorzystaliśmy w ten sposób gorącą wodę z makaronu i dodatkowo podgotowaliśmy makaron z sosem). Mamy w 3 minuty całkiem miękki makaron w sosie serowym.
Dodajemy suszone pomidory i bazylię. Saszetka suszonej bazylii prawie nic nie waży i robi świetną robotę. Polecam zasuszyć bazylię cytrynową. Danie można podrasować pestkami dyni.
Dodajemy suszone pomidory i bazylię. Saszetka suszonej bazylii prawie nic nie waży i robi świetną robotę. Polecam zasuszyć bazylię cytrynową. Danie można podrasować pestkami dyni.
Porcje:
Na nas dwoje zużywamy 1 opakowanie sosu instant na obiad
Basia: ok. 70 g makaronu (suchego), pomidory: 7 całych suszonych na słońcu pomidorów w postaci plastrów lub 3 łyżki suszonych pomidorów w postaci wiórek (patrz wyżej na WARZYWA DO WSZYSTKIEGO)
Mateusz: ok. 90 g makaronu (suchego), 10 suszonych pomidorów
Składniki:
- makaron razowy:
- orientacyjna waga: 1 szklanka - ok. 80 g
- wartości odżywcze w 100 g:
- wartość kaloryczna: ok. 320 kcal
- białko – ok. 9 g
- węglowodany – ok. 70 g
- tłuszcz – ok. 1,5 g
- błonnik - ok. 6 g
- sos serowy instant:
- masa netto: ok. 35 g
- masa po przygotowaniu (porcja na 350 ml wody): ok. 385 g
- wartości odżywcze w 100 g suchego produktu:
- wartość kaloryczna: ok. 50 kcal
- białko – ok. 1,5 g
- węglowodany – ok. 7 g
- tłuszcz – ok. 2 g
- suszone pomidory (suszone na słońcu plastry):
- orientacyjna waga: 1 plaster – ok. 7 g
- wartości odżywcze w 100 g:
- wartość kaloryczna – 230 g
- białko – 8,7 g
- węglowodany – 48,1 g
- tłuszcz – 0,2 g
- pestki dyni:
- orientacyjna waga: 1 garść - 15 g
- wartości odżywcze w 100 g:
- wartość kaloryczna - 556 kcal
- białko - 24,5 g
- węglowodany - 11,6 g
- tłuszcz - 12,7 g
- błonnik - 1,9 g
Podrasowany Neapolitańczyk
Przygotowanie:
Początek standardowy. Do wrzątku (300 ml) wrzucamy makaron (dla nas obojga) oraz suszoną cebulkę i czosnek. Gotujemy 2 minuty. Dodajemy rozmieszany w 50 ml zimnej wody sos Napoli instant (1 opakowanie) i pozwalamy mieszaninie zagotować się (wykorzystaliśmy w ten sposób gorącą wodę z makaronu i dodatkowo podgotowaliśmy makaron z sosem). Mamy w 3 minuty całkiem miękki makaron w sosie neapolitańskim.
Dodajemy pokrojoną kiełbasę myśliwską lub kabanosy* i suszoną bazylię. Na koniec posypujemy startym parmezanem.
* próżniowo pakowane kiełbaski myśliwskie lub kabanosy nosiliśmy w plecaku:
- po otwarciu do 5 dni, a zamknięte 10 dni (temp. -2 do 25 st. C; średnia ok 10 st. C)
- przy wyższej średniej temp. kiełbasę spożywamy tego samego dnia, kabanosy po otwarciu do 2 dni
Dodajemy pokrojoną kiełbasę myśliwską lub kabanosy* i suszoną bazylię. Na koniec posypujemy startym parmezanem.
* próżniowo pakowane kiełbaski myśliwskie lub kabanosy nosiliśmy w plecaku:
- po otwarciu do 5 dni, a zamknięte 10 dni (temp. -2 do 25 st. C; średnia ok 10 st. C)
- przy wyższej średniej temp. kiełbasę spożywamy tego samego dnia, kabanosy po otwarciu do 2 dni
Porcje:
Na nas dwoje zużywamy 1 opakowanie sosu instant na obiad
Basia: ok. ok. 70 g makaronu (suchego), 1 kiełbasa
Mateusz:ok. 90 g makaronu (suchego), 2 kiełbasy
Składniki:
- makaron razowy:
- orientacyjna waga: 1 szklanka - ok. 80 g
- wartości odżywcze w 100 g:
- wartość kaloryczna: ok. 320 kcal
- białko – ok. 9 g
- węglowodany – ok. 70 g
- tłuszcz – ok. 1,5 g
- błonnik - ok. 6 g
- sos neapolitański instant:
- masa netto: ok. 45 g
- masa po przygotowaniu (porcja na 350 ml wody): ok. 395 g
- wartości odżywcze w 100 g suchego produktu:
- wartość kaloryczna: ok. 77 kcal
- białko – ok. 1,5 g
- węglowodany – ok. 11 g
- tłuszcz – ok. 3 g
- kiełbasa myśliwska:
- orientacyjna waga: średnia kiełbaska - ok. 60 g
- wartości odżywcze w 100 g są różne dla różnych producentów oraz składu mięsnego i zazwyczaj wahają się:
- wartość kaloryczna – od ok. 250 kcal do ok. 450 kcal
- białko – od ok. 20 g do ok. 30 g
- węglowodany – od 0 do ok. 4 g
- tłuszcz – od ok. 20 g do ok. 35 g
- kabanosy:
- orientacyjna waga: średni suchy kabanos - ok. 45 g
- wartości odżywcze w 100 g są różne dla różnych producentów oraz składu mięsnego i zazwyczaj wahają się:
- wartość kaloryczna – od ok. 320 kcal do ok. 500 kcal
- białko – od ok. 20 g do ok. 30 g
- węglowodany – od 0 do ok. 2 g
- tłuszcz – od ok. 25 g do ok. 45 g
- ser parmezan (tarty):
- orientacyjna waga: 1 łyżka - 8 g
- wartości odżywcze w 100 g:
- wartość kaloryczna - 450 kcal
- białko - 41,5 g
- węglowodany - 0,1 g
- tłuszcz - 32 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
*Autorzy bloga zastrzegają sobie prawo do usuwania komentarzy, które w ich opinii uznane zostaną za wulgarne, obraźliwe i niezgodne z prawdą.